Дні Різдвяного посту 2015-2016

Різдвяний піст 2015 - це останній багатоденний піст у цьому році. Початок Різдвяного посту настає 28 листопада 2015, і триває піст до 6 січня 2016 року. Закінчується піст у ніч з 6 на 7 січня зі сходом першої зірки, яка знаменує світле свято Різдва Христового.

Так само, як і Великий, Різдвяний піст триває сорок днів і тому називається в Церковному уставі Чотиридесятницею. Заговини на цей піст припадають на день пам'яті святого апостола Пилипа, і тому Різдвяний піст ще називають Пилипівкою.

Якщо Ви вирішили постити в Різдвяний піст 2015, Вам варто продумати, що Ви їстимете у цей період, щоб не нашкодити своєму здоров'ю. Адже навіть під час посту Ви можеш харчуватися правильно, різноманітно і повноцінно.

Статут православної церкви вчить, що у дні Різдвяного посту, як і в інші пости протягом року, слід утриматися від таких продуктів: м'яса, яєць, молока і молочних продуктів (сиру,       вершкового масла тощо), а у деякі дні і риби.

У понеділок, середу та п'ятницю Різдвяного посту церковним статутом заборонено вживати рибу і вино,                                                                                                                    дозволяється тільки сухоїдіння і                                                                                                їжа без олії.

В інші дні Різдвяного посту - вівторок, четвер, суботу та неділю - можна вживати їжу з олією. Крім того в суботу і неділю, а також у дні великих церковних свят під час Різдвяного посту, якщо ці дні припадають на вівторок і четвер, дозволено рибу й вино.

У період з 2 по 6 січня піст посилюється, тобто в ці дні Різдвяного посту не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю.

Кому не слід постити в Різдвяний піст

Як правило, у наш час суворого посту дотримується сама церква, а також найбільш віруючі. Хворим людям, вагітним і жінкам,які годують, а також дітям припустиме послаблення посту. А тому, перш ніж постити, обов'язково порадься зі своїм лікарем, а також священиком.

Адже піст полягає не в тому, що ми їмо, а в тому, чим ми можемо пожертвувати заради віри і Бога, не завдаючи шкоди своєму здоров'ю.